czwartek, 19 lutego 2009

Ciasto drożdżowe-najłatwiejsze.


Wracając do głodu, a raczej zaspakajania go, proponuję ciasto drożdżowe. Rewelacja. Piekłam go parę razy i zawsze wychodzi.Należy do ciast łatwych i praktycznie samo się robi.
Czasem dodaję do środka owoce sezonowe a na wierzch zamiat lukru daję kruszonkę.
Za każdym razem to jest inne ciasto przy niewielkiej inwencji i ingerencji.





Składniki

•10 dkg (kostka) drożdży
•1 szklanka cukru
•2 cukry waniliowe
•3/4 szklanki oleju
•kilka kropli oleju waniliowego
•5 jaj
•3/4 szklanki mleka
•4 szklanki mąki
•szczypta soli


Etapy przygotowania

1.Wszystkie składniki maja być zimne! Odmierzamy szklanką 200 ml i łączymy ze sobą w następujący sposób
2.Drożdże rozkruszyć i wyłożyć do miski posypać cukrem dodać cukry waniliowe, olej, olejek waniliowy, roztrzepane jaja, mleko i 2 szklanki mąki przesianej przez sito. WAŻNE ABY TEGO NIE MIESZAć, NIE UGNIATAĆ!!! Przykryć ściereczką, wstawić na noc do lodówki

3.Następnego dnia wymieszać dokładnie i dodać kolejne 2 pełne szklanki mąki przesianej przez sito oraz szczyptę soli. Drewnianą łyżką połączyć wszystko ze sobą i i jeszcze raz dobrze wymieszać (ciasto nie wymaga wyrabiania). Wyłożyć na blachę o wymiarach 24x40, ułożyć owoc i kruszonkę. Ciasto od razu wstawić do zimnego piekarnika i piec ok 50 min 150-170 stopni C.

4.Składniki na kruszonkę: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy, 1 pełna szklanka mąki. Składniki połączyć ze sobą, kruszonka musi być sypka, jeśli jest zbyt wilgotna dodać mąki i cukru, jeśli zbyt sucha, dodać masła.

5.Jeśli używamy kwaśnych owoców, na ostudzonym cieście można zrobić zygzaki z lukru . Przepis na oko;) Cukier puder, trochę wody i sok z cytryny- należy utrzeć ze sobą. Lukier powinien mieć konsystencje lejącego budyniu. Nie należy dawać zbyt dużo płynów, najlepiej po łyżeczce dolewać od żądanej konsystencji. Lukrem popisać ciasto, pozostawić do zastygnięcia.

Życzę smacznego i udzielam 100% gwarancji na udane ciasto :)))

4 komentarze:

  1. No nareszcie coś dla ciała....
    To ciacho rzeczywiście pycha!!!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla ciała i dla duszy, bo ciasto jest mięciutkie, milutkie,pyszniutkie.PROŚCIUTKIE.To największa zaleta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam zamiar po raz pierwszy podjąć się próby zrobienia ciasta drożdżowego choc jeszcze ani razu nie mialam z drożdżami do czynienia a chciałabym zeby ciasto było wilgotne,jest to ponoc trudne co mam zrobic zeby wszystko się udało.

    Szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto drożdżowe to jedyne co mi się udaje. Ten przepis jest bardzo prosty i wychodzi wilgotne ciasto.Dobry przepis dla amatorów. Prawdziwe ciasto drożdżowe wyglada nieco inaczej. Zagniata sie je "ręcami".Jednak wykorzystanie jego jest ogromne po drobnych modyfikacjach.

    OdpowiedzUsuń