Kolejne proste ciasto. Takie preferuję. Inne mi nie wychodzą.
Ciasto ma zalety:
1.jest proste i szybkie
2.budyń łagodzi zgagowatość jabłek
Ciasto ma wady:
1.nie można jeść na ciepło, bo budyń się wylewa.
Składniki
Ciasto:
5 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
pół szkl. mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 budynie śmietankowe
1 litr mleka
1 kg jabłek
cynamon
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz proszek. Wszysto wymieszac na gładkie ciasto. Jabłka obrać, poszatkować na cienkie plasterki albo utrzec na tarce. Budynie ugotować według przepisu. Na wysmarowanej i wysypanej mąką blasze rozsmarować 3/4 ciasta, na nim ułożyć jabłka, posypać cynamonem, na nie wylać gorący budyń i rozłożyć go równomiernie. Do pozostałego ciasta dodać śmietanę i wylac na wierzch ciasta. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C. Posypać cukrem-pudrem.
Smacznego!
1 komentarz:
ucieralam jajka z cukrem i margaryna, zwazylo sie, zmienilam margaryne,zwazylo sie znowu. spytalam mamy,mowi ze nie powinno sie robic tego ciasta z calych jajek tylko samych zoltek
Prześlij komentarz