wtorek, 31 marca 2009

Chili con carne.

Dziś przedstawię kolejną aromatyczna potrawę, oczywiście jednogarnkową.
Jest to istna rozpusta dla zmysłów.
Uwaga! Łatwo można sie przejeść!

Zdjecie z www.gotowanie.wkl.pl


1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka kukurydzy
500 g miesa wolowego mielonego (wieprzowe tez jest dobre)
2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
1 cebula (pokrojona w kostke)
1 przecier pomidorowy ( mogą być pomidory z puszki)
2 zabki czosnku (drobno pokrojone)
2 liscie laurowe
bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn

Mieso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili, papryka, przecierem pomidorowym i cayenn.Podlać wodą lub rosolem, dodać liscie laurowe (i ew. pomidory z puszki wraz z sokiem) i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut. Na koniec dodac fasole i kukurydze i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. Udekorowac (najlepiej swieza) bazylia.
Konsystencja powinna byc dosyc gesta.
Chili con carne mozna podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub po prostu z chlebem. Odgrzewane jest jeszcze smaczniejszy.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

pychotka