czwartek, 9 lipca 2009

Co o tym myślicie?

Najszybszy torcik z jabłek


Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny
1-2 kg jabłek
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
pół kostki margaryny

Sposób wykonania:
Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Na dno tortownicy wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek. W ten sposób ułożyć resztę produktów. Wierch obsypać startą na tarce lub pokrojoną w cienkie plasterki margaryną. Piec około 1 godziny do czasu zrumienienia się wierzchniej warstwy. Można polukrować. (Lukier: utrzeć szklankę cukru pudru, 2 łyżki masła i soku z cytryny).

Prostota mnie powaliła i zniechęciła. Nie wiem co o tym myśleć i co z tego wyjdzie.
Trzeba spróbować?

8 komentarzy:

Ezieta pisze...

Kasiu,
robilam to ciasto w czasach glebokiego kryzysu. Jedlismy je w domu regularnie, bylo latwe, smaczne( spokojnie zrob, nie rozczarujesz sie) do momentu, gdy moja mama kupila maslo z importu. Ja nie sprobowalam tego masla, dalam na ciasto...a to maslo slone bylo...Uratowal sytuacje nasz pies, ktory pod nasza nieobecnosc je zezarl, mimo, ze bylo wysoko i daleko, jak wlazl na stol i je zwalil na podloge, do dzis nie wiemy. Ale to bylo ostatnie pieczenie tego ciasta...
Ostatnio widzialam je w modnej cukierni we Wrocku pt.torcik jablkowy.

Anonimowy pisze...

Moja babcia robiła to ciasto często. Bardzo mi smakowało. Potem sama je robiłam. Do tej pory mam przepis wśród ulubionych:) Spokojnie możesz spróbować. Pozdrawiam

Kasia Boroń pisze...

Super. Bardzo mnie intryguje. Bo ja cienka jestem z pieczenia ciast, to proste przepisy preferuję. Ale chlebek na zakwasie umię upiec.
Dzięki, kobiety.

Anonimowy pisze...

Chlebek na zakwasie?????Mniammm, aż ślinka cieknie:)

Kasia Boroń pisze...

Chlebek na zakwasie pszenno-zytni. NAuczyłam się z netu. Na dole bloga jest Linkownia i tam są chleby Mirabbelki. Dobre przepisy.Bałam sie zakwasu a teraz sobie nie wyobrażam inaczej chleba piec. Próbowałam różnych. Nawet pszenny na zakwasie robiłam. Mniam.Polecam

Ata pisze...

Podobnie jak dziewczyny zachęcam Cię do zrobienia tego ciasta. Na prawdę jest smaczne i szybkie w wykonaniu :-)

Martha157 pisze...

Ech to może i ja wypróbuję!

Unknown pisze...

Kasia,
to jest 0,5 kg jabłek czy jeden do dwóch kilogramów? Bo to raczej różnica ;) Zapewne raczej tylko 0,5 kg...? Może bym zrobiła.