piątek, 20 lutego 2009

Ciasto z jabłkami i budyniem.

Kolejne proste ciasto. Takie preferuję. Inne mi nie wychodzą.
Ciasto ma zalety:
1.jest proste i szybkie
2.budyń łagodzi zgagowatość jabłek
Ciasto ma wady:
1.nie można jeść na ciepło, bo budyń się wylewa.




Składniki
Ciasto:
5 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
pół szkl. mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

2 budynie śmietankowe
1 litr mleka

1 kg jabłek
cynamon

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz proszek. Wszysto wymieszac na gładkie ciasto. Jabłka obrać, poszatkować na cienkie plasterki albo utrzec na tarce. Budynie ugotować według przepisu. Na wysmarowanej i wysypanej mąką blasze rozsmarować 3/4 ciasta, na nim ułożyć jabłka, posypać cynamonem, na nie wylać gorący budyń i rozłożyć go równomiernie. Do pozostałego ciasta dodać śmietanę i wylac na wierzch ciasta. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C. Posypać cukrem-pudrem.


Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

ucieralam jajka z cukrem i margaryna, zwazylo sie, zmienilam margaryne,zwazylo sie znowu. spytalam mamy,mowi ze nie powinno sie robic tego ciasta z calych jajek tylko samych zoltek