piątek, 12 grudnia 2008

Schabik duszony z warzywami.Łatwy i pachnący.

Azjatyckie i pseudoazjatyckie jedzenie jada się u mnie w domu często.
Ma dwie zalety: jest szybkie i jadalne,oraz nie wymaga zbyt wiele wysiłku własnego.
Spokojnie mogę powiedzieć,że na temat jedzenia wschodniego robię swobodne wariacje i zawsze mamy nowy przepis (niepowtarzalny, bo nigdy nie udało mi się dwa razy tak samo doprawić).
Nie wiem czy to błąd mojego logowania w chińszczyźnie czy też taki już urok tego jedzonka.
Nie mniej jednak nie narzekam.
Zadowolona jestem z odkrycia nowych smaków, przypraw,zapachów.
Przedstawię teraz mój następny przepis z serii łatwych i pachnących.

1 kg schabu bez kości
1- 2 pory
2 cebule
70-80 dkg marchwi
trawa cytrynowa
sos pieprzowy
sól, pieprz, majeranek,oregano
1 2- łyżki majonezu.

Schab pokroić w plastry jak na schabowe, lekko stłuc młotkiem, natrzeć sosem pieprzowym,solą i naszymi ulubionymi przyprawami.
Pora pokroić w krążki, marchew obraż i pokroić w słupki, cebulę w półksiężyce, trawę cytrynową w paseczki.
W naczyniu żaroodprnym układać :pora,marchew, cebulę, trawę, schab, przyprawy, majonez.
Przykryć. Piec w 200 C ok 2h. Najlepiej to sprawdzić widelcem.

Pachnie, nie jest słodkie mimo dużej ilości marchwii, nie trzeba dodawać tłuszczu.

Podawać z ryżem, ziemniakami czy chlebem.

Polecam, bo proste i pyszne.

W wersji jeszcze bardziej jednogarnkowej na dno można ułożyć ziemniaki pokrojone w kostkę i osolone lub podgotowany ryż.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy ta trawa to konieczna jest? bo raczej u nas w markiecie to jej nie ma...

Anonimowy pisze...

No a jak trawa cytrynowa smakuje i gdzie mogę ją dostać?

Kasia Boroń pisze...

Trawa nie jest konieczna. Wogóle zestaw przypraw to naprawdę dowolnośc.Można ją dostac w sklepie AVITA